Maskiner som används vid byggen

Maskiner underlättar i byggets alla skeden

Förr i tiden utfördes byggen helt och hållet manuellt i långsam flit och slit. Nu för tiden är byggen vanligtvis mer komplexa projekt som man behöver maskiner för att klara av. Därför finns det också en stor marknad för byggteknik, med ständigt nya innovationer som lanseras. Det handlar bland annat om stora maskiner för att gräva, forsla och bära material, jord och grus på byggarbetsplatsen. Men det finns även tekniker för mer detaljerat arbete, såsom borrmaskiner eller sågar. Utan dem skulle de flesta av dagens byggprojekt nog inte komma särskilt långt.

Maskiner, stora och små

Sedan förbränningsmotorns intåg har stora maskiner blivit allt vanligare på byggarbetsplatser. De kallas anläggningsmaskiner eller ofta entreprenadmaskiner, då det kan vara mer kostnadseffektivt att hyra in dem. Ändå används de i så gott som alla delar av arbetet. Vid läggande av fundament är det till exempel inte ovanligt att använda sig av en vält (tidigare ångvält) för att skapa en flack yta, och innan dess tillämpas med fördel en grävskopa. För att transportera byggmateriel används bland annat olika hjul- och teleskoplastare.

Även för mindre sysslor och detaljinriktat finlir används maskiner till alla möjliga olika sysslor. Behöver man borra något görs det med en borrmaskin; om brädor måste sågas till lär de flesta byggarbetare idag använda en motoriserad sågmaskin snarare än en handsåg. På byggarbetsplatser ser man också ofta till exempel betongblandare eller glättningsmaskiner användas till konstruktion av fundament och strukturer. Även mätinstrument kan räknas till kategorin byggmaskiner. I korthet: till snart sagt varenda moment av ett bygge används nu för tiden maskinhjälp.

Köpa eller hyra?

Huruvida det är bäst att köpa de byggmaskiner man behöver, eller att istället hyra in dem, beror på flera olika faktorer. Den viktigaste faktorn är antagligen byggföretagets storlek. För stora konstruktionsfirmor lönar det sig otvivelaktigt att ha sina egna maskiner. Mindre företag, däremot, gör nog klokt i att försöka hyra in efter behov, i alla fall när det handlar om anläggningsmaskiner. Den som bygger själv utan något företag lär också behöva hyra in någon som vet hur utrustningen ska användas.

Det finns många firmor på den svenska marknaden som hyr ut såväl maskiner som erfarna maskinförare. Många anläggningsmaskiner kräver speciell utbildning för att få framföras, så det kan vara en bra lösning för mindre byggprojekt som stöter på oväntade problem under arbetets gång. De mindre maskinerna kan också ofta hyras, men behovet av dem kan vara såpass stort att man lika väl kan köpa dem på närmaste byggvaruhus. De senaste åren har även flera olika onlinebutiker för byggmaskiner dykt upp.

Omistliga för byggen

Det går knappt längre att föreställa sig ett bygge utan maskiner. Numera finns det en uppsjö av såväl stora anläggningsmaskiner som mindre byggmaskiner ute på marknaden. Frågan är inte längre om de behövs, utan hur de ska användas. Mycket beror på storleken på projektet och företaget som står som byggherre. Ibland kan det löna sig att faktiskt investera i byggmaskiner, men många gånger räcker det med att hyra dem. En sak är i varje fall säker: byggmaskinerna har kommit för att stanna